Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 01:36 - за ХОРАТА и БОКЛУКА
Автор: erisipela Категория: Други   
Прочетен: 760 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2012 23:40


imageОт доста време насам и мен, като повечето хора, ме облъчват автоанонсите на една от националните телевизии за подготвяното почистване на 12.05.2012. Похвална инициатива. Ръкопляскам и аз. Миналата година дори се включих в нея. Всъщност, преди националната медия да започне да гледа естонска телевизия и да копира тази благородна инициатива, аз съм участвала в не една и две инициативи за почистване на Витоша и други природни паркове. И докато го правехме група млади ентусиасти и не беше набрало такава популярност, разбирах защо ходим да чистим там, където някой преди нас е акал. Или поне така си мислех. Обаче една миналогодишна случка провокира в мен много простия въпрос: Кога ще излезем от омагьосания кръг? Кога вместо да влагаме енергия да чистим просто няма да замърсяваме? Всъщност истинската кампания, от която имаме крещяща нужда, е именно тази – за грижа за околната среда, или хигиенна култура, ако искате я наречете.

Та... каква беше случката.  Миналата година няшият блок, средностратичстически такъв, решава в обявения ден за почистване в национален мащаб, да се организират моите мили съседи да почистят около блока. За да не се деля от колектива, реших да заменя първоначалните си планове за оборка на Витоша с тази на блока. И така, пременена за спортния полуден, с ръкавици и десетина големи черни чувала за трупове, цъфвам пред входа точно в 10:15 сутринта. Хората вече са се организирали, по-точно са се разпръснали да събират боклук и да чистят, на сложен междусъседски принцип. Както и да е – важно е желанието.  Ние сме от късметлиите, които имаме зелени площи. Оглеждам се къде има най-голямо жужене (и съответно боклук в изобилие) и се насочвам смело. Започвам с ентусиазъм да събирам множеството хартийки , торбички, бирени бутилки (стъклени и пластмасови, повечето добре заровени), бутилки от масло, акумулатор, автомобилна гума и други гуми, обувки и какво ли още не. След известно време стигам до участък, който се пада малко в падина, от който започвам да вадя по-голями и тежки неща – използвани полиетиленови чували, разбита дървена дограма на малки парчета, а стъклата от нея на още по-малки, множество строителни материали, още 4 автомобилни гуми, добре заровени и т.н. Питам една съседка според нея на кого е тази дограма, при все че 10 метра по-надолу е контейнера. А тя, абсолютно невъзмутимо ми отговори, че прилича на найната, която сменила преди около две години, можело и нейната да е. И продължи да събира хартийки. Викнах аз една бригада от 4ма мъже и поиздълбахме и поизнесохме битовите отпадъци. Нямам представа колко време сме се заиграли там, но слънцето вече беше обърнало посоката си, а и се беше поусилил вятърът. Хвърляше прах в очите ни и пилееше боклука, който старателно бяхме занесли  до контейнерите. Реших, че ми е време да се прибирам.

Хората също вече бяха поприключили и се събрали на раздумка. Седнали, милите, на стълбите, и за да отпразнуват добре свършената работа си купили по биричка, и за да върви по-добре приказката взели и няколко пакетчета слънчогледови семки да люпят по земята. Прибирайки се, точно пред мен, един човечец си отвори пакета цигари и подаде целофана на вятъра, вероятно предполагайки, че той ще го занесе вместо него до коша.

Преди този ден мислех, че докато има хора, които чистят, ще има и такива, които да замърсяват. След този ден осъзнах, че няма значение колко хора чистят, с или без агитация, доброволно или под строй. Истината за мен е, че докато има хора, в които няма изградено самосъзнание относно екология и околна среда, докато те продължават да се чувстват добре по начина, по който се държат със средата около себе си, тези акции са просто един пиар. Защото децата на тези хора вероятно са или ще бъдат същите като тях и омагьосаният кръг ще си остане омагьосан. Как може нещо толкова лесно да е толкова трудно?!



Тагове:   боклук,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Клин ,клин избива
23.04.2012 10:47
Когато съседите от горния етаж редовно си изхвърляха утайката от кафето и фасовете на моя балкон,започнах да ги събирам и ги изсипах пред вратата им.
От тогава проблеми нямам.Ще перефразирам-простотията,простотия избива...
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Няма толкова много клинове
23.04.2012 23:28
анонимен написа:
Когато съседите от горния етаж редовно си изхвърляха утайката от кафето и фасовете на моя балкон,започнах да ги събирам и ги изсипах пред вратата им.
От тогава проблеми нямам.Ще перефразирам-простотията,простотия избива...
Поздрави!

Разбрали са намека. Моите още ги изхвърлят, а последното, което намерих на балкона, беше църковно календарче. Както и да е. Частните случаи са показателни, но проблемът си остава, а именно - съзнанието на тези хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: erisipela
Категория: Други
Прочетен: 18718
Постинги: 4
Коментари: 4
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031