Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 12:56 - за ХОРАТА и КУЧЕТАТА
Автор: erisipela Категория: Други   
Прочетен: 557 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.05.2012 23:41



Ще стане дума за кучета. Ама не онези сладките, които наричаме най-добрия приятел на човека, а онези, които скитат безпризорни, ровят в боклука, разкъсват торбите за смет, разнасят зарази и мръсотия... и нападат хора. Не само хора, които гледаме по новините, а наши близки, наши приятели, нашите деца...

imageВ България отношението към хората е толкова безпардонно, че вероятно кучетата имат повече права. Последният случай е този с проф. Ботьо Тачков, нахапан от кучета в кв. Малинова долина преди седмица, а кучето беше пуснато отново да се разхожда. Това е все едно аз да изляза и да бия наред, когото сваря на улицата, или да вървя с пистолет и да си стрелям безнаказано. Почти съм убедена, че ако аз ухапя куче, то ще може да ме осъди.

Няма да дам пример със страни като Германия, където единствените животни в парковете са свободно тичащи зайчета. Няма случай на нападнати от заек в Германия, проверила съм. Пътувам много и да си призная не съм срещала такива популации от изоставени кучета никъде, дори в страните от т.нар. Трети свят. Ще се опитам да избягвам повече преки сравнения в този пост, че ако започна да ги изреждам, може да поискам да емигрирам.

Та... Аз наистина не разбирам защо този проблем се влаги толкова години. Сериозно! Не говорим за трудно достижими промени, от типа на кардинална здравна реформа за една година например. А и не се очаква да откриваме топлата вода.

И понеже всеки проблем има поне две страни, не мога да не засега и другата. Хората, които си вземат куче, и след някоя и друга година го изхвърлят от къщи, понеже им е омръзнало. Защо го правят.?! Ами по същата причина, поради която държавата не си мърда пръста за бездомните кучета – няма наказателни санкции. Т.е. не че законово няма, ама никой не ги прилага на практика. Да напишеш един закон е свършена наполовина работа. Останалата работа е да организираш неговото изпълнение. Представяте ли си как отивате на работа и по цял ден предлагате някакви идеи, които на практика не можете да кажете как ще приложите!

image

Според чл. 7 изоставянето на куче е престъпление, което се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. Вие познавате ли някой, който е глобен за това, че е изоставил животинката си? Всички кучета трябва вече да се водят на отчет – прономеровани и прошнуровани. Значи би трябвало да не е голямо затруднение да се види кой я е изоставил?

А иначе хвърлят доста усилия да следят кой си разхожда кучето без чип! (Наредба на Софийска Община от 01.01.2012г.) Е, извинете, за мен изоставянето на куче е по-тежко престъпление от това, че се разхожда без чип!

И ние к’во-о-о...

1. Кучетата и Ние

Помислете преди да си вземете домашен любимец! Особено ако е защото "Ама то детето толкова много иска". Купете му плюшена играчка-куче! Истинското кучето го вземате вие, пълнолетните здравомислещи родители! 

2. Кучетата и Общината

Как се бърка в джоба на Общината? Ами така!

Всъщност това не би трябвало да е прецедент, тъй като според една камара членове от ЗЗЖ (чл. 40, 41, 42, 43, 59...), контролът върху бездомните животни е изцяло в местната власт и тя носи отговорност за тях. И, междудругото, трябва да ги настанява в приюти за животни, а не да ги оставя немили-недраги. В този смисъл, след като ако домашно куче ухапе човек и глобата за собственика е до 2000 лв. (чл. 63 от ЗЗЖ) то следва и Общината да дължи такава в същия размер, и в размер на 3000 лв., в случай на повторно нарушение.

Според  самата Софийска Община в момента само в София-град има 9242 бездомни животни. През 2009г. те са били 8538. Ако тези кучета бяха в Златоград, Дряново или Своге да речем, то броя на кучетата щеше да бъдат по-голям от броя на жителите.

3. Кучетата и Държавата

И разбира се другият метод е този на страните,  чиито стандарт на живот все се опитваме да достигнем. Прибират се животинките  в приют и след като не са потърсени или осиновени в законов срок (обикновено между 10 и 30 дни) биват хуманно евтанизирани. Междувременно стопаните, изоставили животни, получават реални присъди, не само финансови. В Англия например, подобно законодателство е в сила вече има-няма половин век. 

Всъщност няма значение какво ще бъде направено за намаляване на популацията на бездомни животни, но трябва да се направи НЕЩО!

P.S. Днес проф. Тачков, когото споменах във втори абзац, почина от ухапванията.  Поклон!



Тагове:   кучета,   ухапвания,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. alchemist - A, така
11.04.2012 13:40
значи държавата и общините не си вършат работата, а после кучезащитниците и другите лаят, че хората избивали кучетата. След като някой не си върши работата - защо не!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: erisipela
Категория: Други
Прочетен: 18727
Постинги: 4
Коментари: 4
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930